אם אתם חשים שהמטופל או המטופלת שלכם נמצאים במשבר נפשי ההולך ומחריף, ועל מנת שיעברו אותו בשלום (ואולי אפילו בהצלחה) יש צורך שהם יפגש וישוחחו עם משפחתו וגם/או עם מעגל החברים שלו…
אני מזמין אותך להציע לו לפנות אל צוות אזורי של דיאלוג פתוח.
מה זה דיאלוג פתוח?
דיאלוג פתוח היא גישה ותיקה שפותחה בפינלנד בתחילת שנות ה-80 ונחקרה מאז פעמים רבות. היא התפרסמה בכל העולם בשנות האלפיים המוקדמות כשמחקרי אורך הראו שהיא מסוגלת להביא לתוצאות מרשימות בטיפול בפסיכוזה ראשונה. לאחר מכן אף ארגון הבריאות העולמי המליץ עליה כגישה הומנית ומועילה. בבסיסה דיאלוג פתוח היא גישה מערכתית – מזמינים את מעגלי התמיכה של האדם לפגישה, בין אם יש ביניהם קשרי דם או לא, ופותחים בשיחה המונחת על ידי שתיים או יותר מלוות-מטפלות בגישה. במהלך הפגישה מגיעים להבנות ולהחלטות משותפות. דיאלוג פתוח מבקש ליצור מרחב בו אפשר לדבר בחופשיות יחסית על הכל. האמונה העומדת בבסיסו היא שהדיאלוג הזה מרפא ומחבר.
באיזה מקרים נכון להפנות לצוות של דיאלוג פתוח?
אף על פי שכאמור, הגישה ידועה ביעילותה במקרים של פסיכוזה ראשונה, של דיכאון חריף ובעוד כל מיני משברים "פסיכיאטריים" (כלומר, חריפים יחסית), ניתן גם לעבוד בגישה עם משברי חיים מסוגים אחרים. עיקר העניין הוא ברצון – האם המטופל או המטופלת שלכם מעוניין להיפגש עם בני משפחתו או חבריו? האם הוא רוצה להניע מולם שיח בנושא שמעסיק או מטריד אותו? אם הרצון ישנו, תוכלו אתם לברר אם גם אתם מרגישים צורך במעטפת טיפולית מעין זו עבורו. ייתכן שאתם חשים שהסיוע הפרטני שאתם מעניקים להם, לא מספיק בנקודה זו בזמן ואתם מאמינים שהגיע הזמן לתגבור טיפולי מסויים. זה מקומו של הדיאלוג הפתוח.
מהו מקומם של המטפל הפרטני ואשת השיקום בתוך הדיאלוג הפתוח?
בדיאלוג פתוח נהוג לעתים להזמין גם מטפלים פרטניים וגורמי סיוע אחרים (לדוגמא, עובדת מהלשכה לשירותים חברתיים – כלומר, מהרווחה) אל תוך מעגל השיח. מכוון שבכל פגישה נבחן מחדש הרכבו של המעגל, ייתכן שתרצו להצטרף לפגישות הראשונות, להגיע מדי פעם לפגישה או פשוט להשתתף בכל הפגישות. אם אתם חושבים להפנות את המטופל או המטופלת שלכם לצוות של דיאלוג פתוח, אנא שיקלו זאת כאפשרות לתמוך במטופל שלכם.
אך שימו לב: הדיאלוג הפתוח לא בא להחליף את הטיפול שלכם, הוא בא להשלים אותו. בין אם אתם עובדים בארגון (ציבורי או פרטי) שמספק לו את הליווי הזה או שאתם מטפלים עצמאיים – הגישה מכילה עמוק בליבה את הכבוד לעשייה שלכם.
צורה נוספת ותכלית אפשרית לפגישות יכול להיות תיאום בין גורמים טיפוליים שונים. אם אתם מרגישים שנכון לבצע פגישה בה גורמים שונים המטפלים באותה משפחה או קבוצה ישוחחו ביניהם – זה גם כן יכולה להיות סיבה טובה לזמן צוות של דיאלוג פתוח.
כיצד מתבצעת ההפנייה בפועל?
דיאלוג פתוח מתרחש בדרך כלל בביתו של אחד מחברי המעגל (ויכול זה להיות ביתו של כל אחד מהחברים במעגל, לא רק המטופל או המטופלת שלכם), ישנה חשיבות רבה למקום מגוריו של המטופל שלכם. גם אם הרצון הוא שהפגישה לא תתקיים אצלו או אצלה אלא במקום אחר, בררו איזה מין צוותים פעילים באזורכם. אם ישנה עדיפות לפגישה בזום, למשל משום שבני המשפחה פזורים בכל רחבי הארץ או העולם, המיקום הגיאוגרפי חשוב פחות.
אם המטופל שלכם חי באזור תל אביב, רמת גן גבעתיים והסביבה, או אם הוא פתוח לאפשרות של טיפול בזום – אתם מזומנים לפנות אליי, עו"ס איתי קנדר, ואוכל לספק לכם מידע נוסף על הגישה. אני מלווה מוסמך בדיאלוג הפתוח הנמצא כעת בתחילת הלימודים המתקדמים של הגישה. ב-3 השנים האחרונות עבדתי עם משפחות רבות בדיאלוג פתוח וקצרתי שבחים רבים. בנוסף, לימדתי את הגישה ברמה מבואית במסגרת עבודתי בדפ"י (ארגון שמטרתו היא להביא את הדיאלוג הפתוח לישראל, שהייתי אף ממקימיו).
צלצלו אליי: 073-374-4245. אם לא עניתי, אחזיר צילצול בהקדם.
אם המטופל גר ומנהל את חייו באזור אחר, אפשר לפנות לאחד מהמלוות שרשומות באינדקס המלוות באתר של דפ"י: https://bit.ly/odi-practice
שאלות נוספות?
מוזמנים ומזומנות לכתוב לי למייל, itay.kander@gmail.com, או לצלצל אליי בטלפון 073-374-4245.