הזמנה לאדם שדואג לבן משפחתו או חברו שנראה שנמצא במשבר נפשי (מה זה דיאלוג פתוח? #1)

האם ישנו מישהו בחייכם, מישהו שקרוב לליבכם, ועובר כרגע משבר? האם אתם רוצים מאוד לעזור לו ולא יודעים איך? אני מציע לכם לפנות לצוות של דיאלוג פתוח כדי שיסייע לכם.

מה זה דיאלוג פתוח?

דיאלוג פתוח היא גישה מערכתית-משפחתית לטיפול במצבי משבר חריפים כגון פסיכוזה, דכאון וכו'. במסגרתה מזמינים קבוצה של אנשים לשיח, שביצירתו ובהנעתו מסייעים זוג מלווים או או מלוות. בדיאלוג פתוח אנחנו שואפים לפתוח, להרחיב ולחקור יחד את החוויות השונות שלנו. אין זה אומר שהשיח הוא נעים תמיד. אנחנו מיומנים גם לעבודה עם שיח סוער. 

מה אם האדם במשבר לא יגיע לפגישה או יגיע רק לפגישה אחת?

ישנה תשובה קצרה ותשובה מפורטת לשאלה הזו. בקצרה: לא נוכל לאלץ אף אחד להשתתף בפגישות. בפירוט: גם אם האדם לו אתם דואגים לא יגיע לפגישה כלשהי וגם אם הוא לא יגיע לכל הפגישות, עדיין אנחנו מוצאים שבמרבית המקרים ישנה תועלת בפגישה. למשל, אפשר לדבר על הדאגות שלכם ועל מה שאפשרי לעשות איתן. בנוסף, לפעמים, אם הפגישות ממשיכות, אותו אדם יכול להסתקרן ולהגיע לפגישה. 

האם תוכלו לשכנע אותו לקחת תרופות או ללכת להתאשפז?

לא, דיאלוג פתוח לא נועד להפעלת לחץ היקפי על אדם כדי שיילך בדרך מסויימת בעולם בריאות הנפש. נוכל אבל כן לפתוח את הנושאים האלו ולדון בהם בצורה מכבדת עבור כל הנוכחים: מדוע ישנה בקשה שמישהו אחר ייטול כדורים מסויימים? מדוע ישנו סירוב למלא את הבקשה? וכו'. אנחנו מאמינים שמתוך שיח מהסוג הזה יכולות להיווצר החלטות טובות, שמתאימות למירב המשתתפים והן גם מחזיקות יותר זמן ולא מתפוררות עם סוף הפגישה.

איך אפשר לדבר עם אדם שנמצא בפסיכוזה/במאניה/בדיכאון חריף אם הוא לא מחובר למציאות?

ניסיוננו מראה שהדבר לא רק אפשרי, אלא הוא גם חיוני. המחקר מראה זאת גם כן. בהתחלה לרוב קשה לקשור שיח עם אדם שנראה שנמצא רחוק ממך, שמדבר בשפה שלא ברורה לך, אבל עם הזמן, פעמים רבות חזינו בהתקרבות ובהתבהרות. עם הרבה סבלנות אנשים מצליחים להבין טוב יותר זה את זה. על כל פנים, אנחנו לא פועלים כדי "להחזיר את האדם למציאות". האדם מוצא את דרכו לאיזה מציאות שנראת לו מתאימה. אנחנו שם כדי לחבר בתקווה בין מציאויות. אם זה נשמע עמום – זה דווקא מאוד ממשי בפועל. משיחה יוצאות הבנות משותפות, אפילו אם מתחילים בנקודות מוצא רחוקות מאוד. 

אז מה בעצם תוכלו לעשות עבורנו?

לסיכום, דיאלוג פתוח מציע שיח במקום הכי דחוף. לעתים נראה שבזמן משבר צריך למהר ולתת מענה דחוף שאינו שיח, ולפעמים זה יכול להיות המקרה, אבל אנחנו מאמינים שברוב המקרים דווקא השיח מתאים שם, בשיאו של המשבר.

כיצד מתבצעת הפנייה בפועל?

דיאלוג פתוח מתרחש בדרך כלל בביתו של אחד מחברי המעגל (ויכול זה להיות ביתו של כל אחד מהחברים במעגל, לא רק המטופל או המטופלת שלכם), ישנה חשיבות רבה למקום מגוריו של המטופל שלכם. גם אם הרצון הוא שהפגישה לא תתקיים אצלו או אצלה אלא במקום אחר, בררו איזה מין צוותים פעילים באזורכם. אם ישנה עדיפות לפגישה בזום, למשל משום שבני המשפחה פזורים בכל רחבי הארץ או העולם, המיקום הגיאוגרפי חשוב פחות.

אם אתם חיים באזור תל אביב, רמת גן גבעתיים והסביבה, או שאתם פתוחים לאפשרות של טיפול בזום – אתם מזומנים לפנות אליי, עו"ס איתי קנדר, ואוכל לספק לכם מידע נוסף על הגישה. אני מלווה מוסמך בדיאלוג הפתוח הנמצא כעת בתחילת הלימודים המתקדמים של הגישה. מאז 2019 אני עובד עם משפחות רבות בדיאלוג פתוח וקצרתי שבחים רבים. בנוסף, לימדתי את הגישה ברמה מבואית במסגרת עבודתי בדפ"י (ארגון שמטרתו היא להביא את הדיאלוג הפתוח לישראל, שהייתי אף ממקימיו).

צלצלו אליי: 073-374-4245. אם לא עניתי, אחזיר צילצול בהקדם.

אם אתם גרים ומנהלים את חייכם באזור אחר, אפשר לפנות לאחד מהמלוות שרשומות באינדקס המלוות באתר של דפ"י: https://bit.ly/odi-practice 

שאלות נוספות?

מוזמנים ומזומנות לכתוב לי למייל itay.kander@gmail.com.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *