עולם ללא בתי חולים פסיכיאטרים: סדנה ניסיונית להשכלה ולשיח

לפני 7 שנים, כשניגשתי לכתוב את דוח חלופות האשפוז הפסיכיאטרי, לא היה בישראל ולו בית מאזן אחד. לא היה בארץ אף צוות שעבד בגישת הדיאלוג הפתוח. שעות על גבי שעות ישבתי בספריית הר הצופים בירושלים וניתחתי את האפשרויות והאתגרים שעומדים בפני מי שרוצה ליצור שירות חלופי לאשפוז במחלקה פסיכיאטרית. היום, ברוך ה', יש בתים מאזנים בכל הארץ, הגם כי יחסית מעטים במספר, ועשרות צוותים של מטפלות-מלוות בדיאלוג פתוח. במיזם האינטרנטי שבניתי ותיחזקתי, "אינדקס חלופות האשפוז", תעדתי את הפיכתה של החברה הישראלית, בעזרתם האדיבה של כמה מהפכנים ומהפכניות, למובילה עולמית בתחום. אט אט, ובהתאם לתחזיתי מ-2016, משרד הבריאות החל להנפיק תקנות פורמליות לבתים המאזנים וקופות החולים החלו לנתב אליהם חלקים מתוך התקציב שלהם המיועד לשירותים בתחום בריאות הנפש. אני עצמי לקחתי חלק פעיל ביסוד שתיים מניצוצות החדשנות האלו: סוטריה ישראל ודיאלוג פתוח ישראל. בנקודה זו, כאן ועכשיו ב-2021, אני מעוניין לעצור ולהציע רגע של הירהור.

במהלך חודש אוגוסט אלמד בזום סדנה קצרה של 5 מפגשים על חלופות לאשפוז פסיכיאטרי. הסדנה באה להעלות שאלות אמיתיות לגבי הנושא ולאפשר דיון מודע ומושכל עליהן. אני מציע את הסדנה במחיר של 490 ש"ח (לחמישה מפגשים) וישנה הנחה של 100 ש"ח למי שירשמו עד 22/7/21 כי הסדנה מתחילה ממש עוד רגע קל. כרגיל בסדנאות הזריזות שלי, יש מגבלת משתתפות של 20 איש ואישה. התחלתי להקליט את המפגשים, או לפחות את החלק בהם שבו אני מרצה, כך שניתן להחמיץ מפגש או שניים וזה לא נורא.

***

1. 4/8/21, יום ד', 20:00-21:30. למה צריך לבטל (במידת האפשר) את האשפוז הפסיכיאטרי?
במפגש הראשון, נאסוף הצדקים לביטול האשפוז הפסיכיאטרי. נראה שיש סיבות רבות ומגוונות לקיום המהלך הרדיקלי הזה – לא רק הומניות וחברתיות, אלא גם כלכליות ופוליטיות.

2. 11/8/21, יום ד', 20:00-21:30. החלום ושברו: שלשלאות בניגריה ואיטליה אחרי באזלייה.
במפגש השני אציג מידע על "טיפול אלטרנטיבי" ביבשת שאליה הפסיכיאטריה כמעט ולא חדרה, אפריקה. אחר כך אספר קצת על חוק 180, באמצעותו בוטלו בתי החולים הפסיכיאטריים באיטליה עוד ב-78'. האם הוטב לאיטלקים או שמה הם מצאו את עצמם נעים מהפח אל הפחת? התשובה לשאלה זו מורכבת משניתן לחשוב בתחילה. המפגש ישמש לנו כמעין מצע למפגשים הבאים.

3. 18/8/21, יום ד', 20:00-21:30. מקום להשתגע בו: מבולי לס"ד בקינגסלי הול ועד התקנות הממשלתיות של הבתים המאזנים.
המפגש השלישי יהיה מוקדש כולו להתהליך ההיסטורי שהביא להולדתם של הבתים המאזנים בישראל. נתחיל בניסוי של הפסיכיאטר הסקוטי רונלד דוד לאינג – "קינגסלי הול", מקום סוער ומוזר שהיווה את הפרוטוטיפ לבית סוטריה של לורן מושר. נמשיך משם אל סוטריה עצמה, וננוע בקו פתלתל אל ירושלים, ישראל. בדרך נבקר בבתים נוספים, ונראה איזה מגוון של פתרונות ביתיים לשאלת המשבר הנפשי נוצרו בעבור השנים.

4. 25/8/21, יום ד', 20:00-21:30. רשתות של כפייה וריפוי: מ"אקט" וכדומה ועד דיאלוג פתוח.
דרך טובה נוספת לסייע לאדם אשר נמצא במשבר, היא במקום הימצאו ויחד עם האנשים שקרובים לו. בשירותים מעין זה יעסוק המפגש הרביעי. נבחן שירותים שמוגדרים כ"אשפוז בית", קרי – העתקה של האשפוז הפסיכיאטרי לסביבה הביתית, ונבין את הביקורת עליהם. אז נעביר את המבט לגישות טיפוליות-קהילתיות שבהן רשת אנושית שלמה מתרפאת, בסיועם של מטפלים מקצועיים או לגמרי בעצמה. בדרך נשמע קצת על תחנת הקיבוצים, והחלמה מפסיכוזה ראשונה בצפון הארץ בתחילת שנות ה-70.

5. 1/9/21, יום ד', 20:00-21:30. מפגש הירהורים על עתיד תחום ברה"ן בכללותו.
מפגש הסיכום של הסדנה יכיל הן מחשבות אוטופיות על עתיד אחר לתחום בריאות הנפש כולו, והן שיחה פתוחה על מגוון האפשרויות שעוד יכולות להיווצר ממש כאן בתוככי החברה הישראלית. זה יהיה גם המקום לשוב אל הקרקע ולדון בבירוקרטיה, בפיננסים ובפוליטיקה מקומית. נפרוט לפרטי פרטים את שאלת מיליון הדולר: מה נמצא ביננו ובין החזון שלנו?

***

ההרשמה הסתיימה.
שאלות? מחשבות? אני עומד לרשותכן באימייל: itay.kander@gmail.com.
תודה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *