האני החצוי —/— סדנה מקוונת על לידתה של פסיכוזה (2021א)

מתחילת מרץ ועד תחילת אפריל אלמד קבוצה של 30 איש-ה את "האני החצוי", ספר שכתב הפסיכיאטר הסקוטי ר"ד לאינג כמעין מורה נבוכים לתהליך ההשתגעות.

הלימוד ייתרחש ב-5 מפגשים בני שעה וחצי, בזום. כל המפגשים יכללו הרצאה, שיחה בקבוצות קטנות ורב-שיח רחב במליאה. נקרא, נבאר ונדסקס את הכתוב.

זו תהיה הפעם החמישית שאני מלמד את הספר. הפעם הראשונה הייתה ב-2014. מאז לימדתי במגוון של מסגרות שיקומיות, מכללות ומוסדות חינוכיים.

הסדנה מתאימה גם למי שעובד בתחום בריאות הנפש וגם למי שלא, גם למי שעבר "חוויות פסיכוטיות" וגם למי שלא. אני בעצמי חוויתי חלק מהדברים המתוארים בספר, ואדבר על כך.

עלות הסדנה היא 490 ש"ח כולל מע"מ. לא ניתן להירשם לחלק מהסדנה.

זוהי הזדמנות נדירה לקרוא בספר המורכב והעשיר הזה ולרכוש הבנה משמעותית על חוויית החיים של האדם המשוסע החי בחברה המשוסעת.

כדי להסביר את מהות הספר המיוחד הזה, כתבתי על הניסיון האישי שלי איתו.

מה לאינג עשה עבורי

כשהייתי בן 19 או אולי 20 קראתי את "האני החצוי" של ר"ד לאינג. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה לי אם לא הייתי קורא את הספר הזה. הייתי אז במסלול בטוח לאשפוז פסיכיאטרי. הרגשתי שאני לא יכול עוד לסבול את החיים שלי. ואז, באחת מהישיבות שלי בספריה העיונית של רעננה (בתכלס חייתי בספריה ובבית של ההורים שלי רק ישנתי), נפלתי במקרה על הספר הזה.
אני קורא הרבה מאוד. אני בהחלט קורא יותר מהממוצע. קורא מאמרים, ספרים, פוסטים, כתבי קודש. אני אוהב לקרוא. אבל זה לא קורה הרבה פעמים שספר משנה את החיים שלך.
מה "האני החצוי" נתן לנער שהייתי?
מסגרת חשיבה טובה להבין את המוזרות שלו. משמעות ברורה לסבל שלו. תחושה שיש מי שרואה אותי, מבין אותי. גם אם כבר נפטר.
לא מתודה סדורה לריפוי עצמי, אבל את זה יכולתי להבין בעצמי.
כל אדם צריך לדעת שהוא לא לבד בהתמודדויות שלו. שהמסע שלו לא נידון לכשלון.
לאינג כתב ספר מיוחד. הוא ניסה, לדעתי בהצלחה, ליצור גשר בין עולם השפויים לעולם המשוגעים. הספר מסביר את התהליך הפנימי שעובר אדם עד שהוא חווה פסיכוזה. זה המחקר של לאינג: להבין את האדם, שעל פניו לפחות, נראה שבלתי אפשרי להבין אותו.

לו"ז ופירוט נושאים

תאריכים: 11/3/21 (יום ה'), 18/3/21 (יום ה'), 25/3/21 (יום ה'), 1/4/21 (יום ה'), 6/4/21 (יום ג'). כל המפגשים ייערכו בין 19:00 ועד 20:30.

1. 11/3/2021 19:00-20:30. הגישה הקיומית לאדם (פרק 1) ולפסיכוזה (פרק 2). איך ניתן להבין את האדם הפסיכוטי? איך ניתן להבין, ולא להבין, כל אדם?
במפגש הראשון ניגע בעשייה הנרחבת של לאינג, בפעילותו וכתיבתו. אחר כך נתקדם ונצלול אל תוך הפרקים הראשון והשני ב"האני החצוי" שעוסקים בגישתו הכללית של לאינג לפסיכיאטריה, גישה ששואבת השראה מהגותו של הארי סטאק סאליבן (הפסיכיאטר המפורסם הראשון שגם אושפז בבי"ח פסיכיאטרי), פילוסופים קיומיים כגון סארטר ועוד.

2. 18/3/2021 19:00-20:30. אי-ביטחון קיומי (פרק 3) וחיים בלתי מוחשיים (פרק 4). איך מרגיש אדם שקיומו אינו נטוע בחוויה רציפה, מוחשית, יציבה? 
במפגש השני נעסוק במנעד החוויות שממלאות את ימיו של האדם המשוסע. נדבר, למשל, על הפיכת העולם למת, על חוויות של היבלעות באחר ופלישה אל תוך קודש הקודשים של הנפש. החוויות האלו ישמשו לנו כחומרי גלם כשננסה להבין את מבנה האישיות הסכיזואידית במפגש הבא.

3. 25/3/2021 19:00-20:30. האני הפנימי במצב הסכיזואידי (פרק 5), מערכת האני השיקרי (פרק 6). כיצד חווה את העולם אדם המפוצל לשניים, שחייו כלפי חוץ נבדלים לחלוטין מחייו הפנימיים?
במפגש השלישי נתאר את מבנה האישיות הסכיזואידי והמצב שמטרים את היווצרות השבר הפסיכוטי. פרקים אלו עומדים בליבת הספר. נכיר את הטוויסט של לאינג לרעיונות ש"גנב" מדונלד ויניקוט – "אני פנימי" ו"אני חיצוני".

4. 1/4/2021 19:00-20:30. פסיכוזה (פרק 9). מהי פסיכוזה? למה היא מתקיימת בעולמנו?
המבנה הסיכזואידי קורס ומוליד תופעה חדשה שנקראת בלשון בני האדם "פסיכוזה". במפגש הרביעי נעמוד על יחסו של לאינג לתופעה המסקרנת הזו. נלמד על שני הסוגים של פסיכוזה, והסבל היחודי של כל אחד מהם.

5. 6/4/2021 19:00-20:30. מפגש סיכום. רב-שיח ביקורתי על הגותו של לאינג. האם אפשר להשתמש בתובנות מהסדנה? איזה מין טיפול כדאי? איך אפשר לעזור? האם אפשר לעזור?
במפגש האחרון של הסדנה נקרא שוב את תיאורי המקרה של לאינג (וביחוד את "המקרה של פיטר"), ננתח אותם ונעמוד על קנקנם. אחר כך נעלה את כל השאלות הקשות מול עבודתו החלוצית של ר"ד לאינג, 60 שנה לאחר תום כתיבתה.

להרשמה: ההרשמה למחזור הזה הסתיימה.
לבירורים: itay.kander@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *