בשנים האחרונות בית המשפט העליון התבטא מספר פעמים באשר לחשיבות שיש לבחינת חלופות אשפוז לפני שהמערכת הפסיכיאטרית מבקשת לאשפז בכפייה.
במקרים מסויימים בית המשפט אף עלול להתערב במקרים שבהם הגורמים הרלוונטיים במערכת הפסיכיאטרית לא בחנו חלופות אישפוז בצורה ראויה ונימקו מדוע חלופות האישפוז לא יכולות להשיג את המטרה של אישפוז כפוי.
כבוד השופט דנציגר, שופט בית המשפט העליון, התבטא בנוגע לעניין בתיק שנידון בבית המשפט העליון, רע"א 9716/10 פלוני נ' היועץ המשפטי לממשלה, ואמר שחובה על ועדה פסיכיאטרית לבחון חלופות אשפוז ולנמק למה מאושפז לא מתאים להם.
להלן דבריו:
"נניח כי הוועדה השתכנעה שמתקיימים התנאים הקבועים בסעיף 10(ד) לחוק טיפול בחולי נפש, סבורני כי עדיין מוטלת עליה, כמו גם על הרופאים המטפלים הפונים בבקשה אליה, החובה לבחון ולנמק מדוע אין בחלופה אחרת שאיננה אשפוז כפוי כדי להשיג את מטרת האשפוז (למשל טיפול מרפאתי כפוי כאמור בסעיף 11 לחוק לטיפול בחולי נפש או שהות בחלופה מוסדית אחרת מחוץ לכתלי בית החולים)
בהקשר זה בוודאי שרלבנטית ההערכה האם המשך הטיפול במבקש באמצעות חלופה אחרת הינו אפשרי כלל והאם תשיג חלופה כאמור את מטרות האשפוז הכפוי.
על רקע האמור לעיל, אבקש להוסיף כי ככל שעניינו של המבקש יובא בפני הוועדה המחוזית בעקבות בקשה נוספת להארכת אשפוזו, ראוי כי הגורמים המטפלים יניחו תשתית מנומקת יותר לבקשתם תוך התייחסות לאפשרות קיומן של חלופות לאשפוזו הכפוי אשר יכולות להשיג את המטרה שבבסיס המשך אשפוזו הכפוי.
כפי שעמדתי על כך לעיל, בחינתן של חלופות כאמור או שלילתן מהווה חלק מהותי מן התשתית שבבסיס בקשה להארכת אשפוז כפוי. …"
בפסק דין אחר, רעא 1704/12 פלוני נ' הועדה הפסיכיאטרית המחוזית ואח', הוא מוסיף ואומר:
"מבלי לקבוע מסמרות ומבלי למצות מראש את האפשרויות, נראה לי כי אחד מאותם מקרים בהם עשוי בית המשפט להתערב בהחלטת הועדה המחוזית הוא מקרה בו החלטת הועדה המחוזית בדבר אי התאמה של חלופת אשפוז ניתנת ללא פירוט והנמקה ראויים בדבר היעדר התאמה של החולה לחלופת האשפוז או בדבר המסוכנות שתשתקף מהחולה לעצמו או לסביבתו ככל שישוחרר לחלופת אשפוז. היעדר הנמקה ופירוט עשויים להוביל, במקרים מסוימים, להחזרת העניין לבחינה נוספת של הועדה המחוזית.
יש לציין כי פסק דין של בית המשפט העליון מחייב את כל בתי המשפט המחוזיים – אשר דנים בערעורים שהוגשו על החלטות של ועדות פסיכיאטריות בעניין אשפוזים בכפיה.
וכך, בית המשפט העליון נתן תוקף לחלופות אשפוז ככלי חשוב שיש לשקול אותו טרם בקשת אישפוז כפוי. על בסיס אמת מידה זו ניתן לבחון כל החלטת ועדה ולהגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בהתאם לצורך, אשר יצטרך לפעול בתיאום עם הלכה משפטית זו.
_____
תמיר חודורוב הוא מנהלו של חודורוב משרד עורכי דין וחבר בוועדת פסיכיאטריה ומשפט של לשכת עורכי הדין ת"א.