האני החצוי —/— סדנה מקוונת על לידתה של פסיכוזה (2021ב)

חדש! הנחה הרשמה מוקדמת: עד סוף מאי תנתן הנחה של 100 ש"ח לנרשמים-ות לסדנה 🙂

***

מתחילת יוני ועד תחילת יולי אלמד קבוצה של 30 איש-ה את "האני החצוי", ספר שכתב הפסיכיאטר הסקוטי ר"ד לאינג כמעין מורה נבוכים לתהליך ההשתגעות.

הלימוד ייתרחש ב-5 מפגשים בני שעה וחצי, בזום. כל המפגשים יכללו הרצאה, שיחה בקבוצות קטנות ורב-שיח רחב במליאה. נקרא, נבאר ונדסקס את הכתוב.

זו תהיה הפעם השישית שאני מלמד את הספר. הפעם הראשונה הייתה ב-2014. מאז לימדתי במגוון של מסגרות שיקומיות, מכללות ומוסדות חינוכיים.

הסדנה מתאימה גם למי שעובד בתחום בריאות הנפש וגם למי שלא, גם למי שעבר "חוויות פסיכוטיות" וגם למי שלא. אני בעצמי חוויתי חלק מהדברים המתוארים בספר, ואדבר על כך.

עלות הסדנה היא 490 ש"ח כולל מע"מ (אבל עד סוף מאי תנתן הנחה של 100 ש"ח לכל הנרשמות-ים!). לא ניתן להירשם לחלק מהסדנה.

זוהי הזדמנות נדירה לקרוא בספר המורכב והעשיר הזה ולרכוש הבנה משמעותית על חוויית החיים של האדם המשוסע החי בחברה המשוסעת.

משתתפות בסדנאות קודמות מספרות

"'האני החצוי' הוא ספר מהפכני, לא רק לתקופתו אלא גם עכשיו וגם עבור מי מאיתנו שיש לה חשיבה רדיקלית על פסיכוזה. אין דרך הולמת יותר לקרוא ספר כזה אלא באופן מהפכני לפחות כמו התוכן. במבט ראשון נראה שאחד הדברים המרגשים בסדנא הוא הנוכחות של מטפלות ומטופלות יחד באותה קבוצה. אך הצעד הבא הוא בכך שנתן היה לזנוח את החלוקה הזאת ולראות מעבר לה, את ההזדהות והמוכרות, השבר והאפשרויות שהוא פותח.
לפעמים קראנו יחד, כמו תלמידים חכמים שמפרשים טקסט, לפעמים זה התחבר לרעיון או שאלה, לפעמים מצאנו מילים למה שקודם לא היו לו מילים, לפעמים רק ניסינו להבין את הפרדוקסליות שבטקסט. איתי היטיב ליצור אווירה בטוחה שאיפשרה לפגוש את הטקסט והעשיר את השיח בידע פילוסופי ופסיכולוגי. יותר מכך, הידע לא נותר מרוחק ונשגב אלא מחובר ונוגע. דברים שנראים תיאורטיים נחווים חיים וקרובים ומה שמרגיש פרטי וכמוס מתגלה כחוויה משותפת."
שחר דואק, פסיכולוגית מתמחה, מחזור א' ת"א, 2017

"תודה רבה על הסדנא. אני מאוד שמח שהשתתפתי בה.
אני מרגיש שאפשרת לי להתבונן במשקפיים חדשות (מדויקות יותר, עשירות יותר במושגים וכלים) על התמודדות נפשית, בנוגע לעצמי ובנוגע לאנשים שאני פוגש בעבודה ובכלל.
[…] תודה לך על ההנחיה וההובלה. עבורי היה טוב לשמוע את דברי ההסבר שלך וההדגמות, הרפרנסים, המחשבות והשיתופים. הבאת לי ידע שהוא רחב יותר מהטקסט ומעמיק לתוכו וזה היה לי משמעותי."
אייל הראל, רכז טיפול המשך בסוטריה ישראל, מחזור א' זום, 2021

כדי להסביר את מהות הספר המיוחד הזה, כתבתי על הניסיון האישי שלי איתו.

מה לאינג עשה עבורי

כשהייתי בן 19 או אולי 20 קראתי את "האני החצוי" של ר"ד לאינג. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה לי אם לא הייתי קורא את הספר הזה. הייתי אז במסלול בטוח לאשפוז פסיכיאטרי. הרגשתי שאני לא יכול עוד לסבול את החיים שלי. ואז, באחת מהישיבות שלי בספריה העיונית של רעננה (בתכלס חייתי בספריה ובבית של ההורים שלי רק ישנתי), נפלתי במקרה על הספר הזה.

אני קורא הרבה מאוד. אני בהחלט קורא יותר מהממוצע. קורא מאמרים, ספרים, פוסטים, כתבי קודש. אני אוהב לקרוא. אבל זה לא קורה הרבה פעמים שספר משנה את החיים שלך.
מה "האני החצוי" נתן לנער שהייתי?

מסגרת חשיבה טובה להבין את המוזרות שלו. משמעות ברורה לסבל שלו. תחושה שיש מי שרואה אותי, מבין אותי. גם אם כבר נפטר.

לא מתודה סדורה לריפוי עצמי, אבל את זה יכולתי להבין בעצמי.

כל אדם צריך לדעת שהוא לא לבד בהתמודדויות שלו. שהמסע שלו לא נידון לכשלון.
לאינג כתב ספר מיוחד. הוא ניסה, לדעתי בהצלחה, ליצור גשר בין עולם השפויים לעולם המשוגעים. הספר מסביר את התהליך הפנימי שעובר אדם עד שהוא חווה פסיכוזה. זה המחקר של לאינג: להבין את האדם, שעל פניו לפחות, נראה שבלתי אפשרי להבין אותו.

לו"ז ופירוט נושאים

תאריכים: 10/6/21 (יום ה'), 17/6/21 (יום ה'), 21/6/21 (יום ב'), 1/7/21 (יום ה'), 8/7/21 (יום ה'). כל המפגשים ייערכו בין 20:30 ועד 22:00.

1. 10/6/2021 (יום ה') 20:30-22:00. הגישה הקיומית לאדם (פרק 1) ולפסיכוזה (פרק 2). איך ניתן להבין את האדם הפסיכוטי? איך ניתן להבין – ולא להבין – כל אדם?
במפגש הראשון ניגע בעשייה הנרחבת של לאינג, בפעילותו וכתיבתו. אחר כך נתקדם ונצלול אל תוך הפרקים הראשון והשני ב"האני החצוי" שעוסקים בגישתו הכללית של לאינג לפסיכיאטריה, גישה ששואבת השראה מהגותו של הארי סטאק סאליבן (הפסיכיאטר המפורסם הראשון שגם אושפז בבי"ח פסיכיאטרי), מפילוסופים קיומיים כגון סארטר ועוד.

2. 17/6/2021 (יום ה') 20:30-22:00. אי-ביטחון קיומי (פרק 3) וחיים בלתי מוחשיים (פרק 4). איך מרגיש אדם שקיומו אינו נטוע בחוויה רציפה, מוחשית, יציבה? 
במפגש השני נעסוק במנעד החוויות שממלאות את ימיו של האדם המשוסע. נדבר, למשל, על הפיכת העולם למת, על חוויות של היבלעות באחר ופלישה אל תוך קודש הקודשים של הנפש. החוויות האלו ישמשו לנו כחומרי גלם כשננסה להבין את מבנה האישיות הסכיזואידית במפגש הבא.

3. 21/6/2021 (יום ב') 20:30-22:00. האני הפנימי במצב הסכיזואידי (פרק 5). כיצד חווה את העולם אדם המפוצל לשניים, שחייו כלפי חוץ נבדלים לחלוטין מחייו הפנימיים?
במפגש השלישי והרביעי נתאר את מבנה האישיות הסכיזואידי ואת המצב שמטרים את היווצרותו של השבר הפסיכוטי. פרקים אלו עומדים בליבת הספר. במפגש הזה נכיר את הטוויסט של לאינג לרעיונות ש"גנב" מדונלד ויניקוט – "אני פנימי" ו"אני חיצוני", ונצלול פנימה אל האני הפנימי. האני הפנימי שקוע בעולם מדומיין, אמורפי, אידילי, והוא בודד מאוד.

4. 1/7/2021 (יום ה') 20:30-22:00. מערכת האני השיקרי (פרק 6). כיצד מתהלך האדם המשוסע בעולם עם גוף שאינו שלו?
במפגש השלישי והרביעי נתאר את מבנה האישיות הסכיזואידי ואת המצב שמטרים את היווצרותו של השבר הפסיכוטי. פרקים אלו עומדים בליבת הספר. במפגש הזה נכיר את הטוויסט של לאינג לרעיונות ש"גנב" מדונלד ויניקוט – "אני פנימי" ו"אני חיצוני", ונצלול פנימה אל האני הפנימי. האני הפנימי שקוע בעולם מדומיין, אמורפי, אידילי, והוא בודד מאוד.

5. 8/7/2021 (יום ה') 20:30-22:00. המקרה של פיטר (8) ופסיכוזה (פרק 9). מהי פסיכוזה? למה היא מתקיימת בעולמנו?
המבנה הסיכזואידי קורס ומוליד תופעה חדשה שנקראת בלשון בני האדם "פסיכוזה". במפגש החמישי והאחרון נעמוד על יחסו של לאינג לתופעה המסקרנת הזו. נלמד על שני הסוגים של פסיכוזה, והסבל היחודי של כל אחד מהם. את הדברים נקשור לתיאור המקרה המהודק ביותר בספר – המקרה של פיטר. נסכם את מהלך הסדנה ונשוחח ביננו ובין עצמנו – אם אנחנו מסכימים עם לאינג, במה אנחנו מטילים ספק ומה אנחנו דוחים?

שאלות נפוצות: האם ניתן להקליט את המפגשים? שימו לב – חלקו הראשון של כל מפגש, בו אני מרצה על הפרקים, יוקלט. שאר המפגש לא יוקלט. האם ניתן להחמיץ מפגש? אפשר, אך זה יפגם בתהליך הלמידה שלכן. האם יש צורך לקרוא את הספר? רצוי אך לא חובה לקרוא כך פרק בשבוע שקודם לו, אני אלמד את החומר כאילו לא קראתם.

להרשמה: הסתיימה ההרשמה! נתראה בסיבוב הבא!
לבירורים: itay.kander@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *